Bamboebeschoeiing

Innovatie aan de waterkant. Noordwijk gebruikt bamboe voor een flink stuk beschoeiing. Een praktijkproef die de productontwikkeling verder helpt.

Een bedrijf plaatste februari 2017 zo’n 40 meter aan de Binnenkant. Een waterloop in Noordwijk Binnen. Noordwijk is de eerste gemeente in Nederland die zo’n grote proef met bamboe doet om te kijken of het als beschoeiing geschikt is.

Om precies te zijn: het gaat om een bamboecomposiet. Een nieuw materiaal dat is gebaseerd op geperste bamboevezels. Verschillende zaken worden onderzocht. Hoe houdt het bamboe zich als walbeschermer? De hamvraag: is het een goed alternatief voor het traditionele FSC-hardhout. Bamboe is de snelst-groeiende plantensoort ter wereld. Daardoor is het een makkelijk hernieuwbare grondstof. De productie ervan heeft veel minder impact op de natuur. Gemeente Noordwijk vindt dat belangrijk.

Ondertussen gaat het groot onderhoud aan de beschoeiingen door. De vervanging van de beschoeiing aan de Binnenkant is op zijn beurt deel van een groot werk: de vervanging van de beschoeiingen langs de Duinwetering.

Naast de grote-bamboetest zet de gemeente alternatieve materialen in als gerecyclede kunststof en Europees naaldhout.